Noutăți de pe Blog

5 minute care iți pot salva viața

Autoexaminarea sânilor, în fiecare lună, reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a depista orice modificare apărută la nivelul sânilor

Acest lucru se face incepând cu varsta de 18 ani pe tot parcursul vieții

Cand si cum?

Citeste tot articolul…

Consult Gastroenterologie

Citeste tot articolul…

Ecografie Mamara

Citeste tot articolul…

Conform definitiei, cardiopatia reprezintă orice boală/afecțiune a inimii (kardia=inimă, pathos=suferință).

Ischemia este termenul medical folosit pentru a descrie aportul insuficient de sânge, deci implicit de oxigen, la nivelul unui organ/țesut.

Prin urmare, cardiopatia ischemică reprezintă suferința mușchiului inimii (miocardul) cauzată de aportul insuficient de sânge, deci de oxigen și nutrienți.

Citeste tot articolul…

Simtul mirosului (simtul olfactiv) face parte din cele 5 simturi esentiale (al 6 lea fiind perceptia extra senzoriala ce implica mintea, nu si simturile fizice). Reprezinta simtul responsabil cu perceptia stimulilor odorizanti.

Perceptia unui miros se realizeaza atunci cand exista o interactiune intre mucoasa nazala (ce contine chemoreceptori- receptori ce sesizeaza modificari chimice aparute local), transportorii stimulilor catre creier si creierul, statia finala unde se decodifica acesti stimuli si ulterior apare perceptia.

Citeste tot articolul…

Ce trebuie sa stii despre psihoterapie:

  1. Nu ţi se prescriu medicamente; astfel ca psihoterapia este diferită de consultaţia psihiatrică.
  2. Psihoterapia poate fi privită ca o metodă complementară la tratamentul medicamentos în diverse afecţiuni cum ar fi: tulburări psihotice, tulburări depresive, tulburări de alimentaţie, diverse dependente, etc.
  3. Psihoterapia este de mai multe feluri, în principal împărţită după modelele şi teoriile asupra personalităţii. De scurtă durată – ex: Terapia cognitiv-comportamentală, orientata spre calitațile pacientului si posibilitatile acestuia de a realiza schimbarea – sau de lungă durată.
Citeste tot articolul…

Cancerul de san reprezinta principala cauza de deces prin cancer in randul femeilor din intreaga lume, in Romania in anul 2018, 25% dintre cazurile noi de cancer inregistrate, au fost cancer mamar (de san) la mare distanta de cel de col uterin, plaman sau colon…

Cu toate acestea cancerul mamar este unul dintre acelea care depistate in faze incipiente are o rata de vindecare foarte mare si o supravietuire la 5 ani intre 79-85% dintre cazuri in UE. In Romania conform statisticilor de la inceputul anului 2019 rata de supravietuire la 5 ani fiind una dintre cele mai scazute din Europa, 74% , acest lucru datorandu-se prezentei foarte scazute a femeilor de la noi in tara la controale medicale periodice preventive.

Citeste tot articolul…
Citeste tot articolul…
Citeste tot articolul…